Oglasio se zamenik direktora “Figaro magazina”: Francuska je ponizila svoju staru saveznicu Srbiju!

Izjava Žana-Kristofa Bijisona povodom bruke oko rasporeda na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata

Francuska je ponizila svoju staru saveznicu Srbiju, poručio je u emotivnom tekstu zamenik direktora “Figaro magazina” Žan-Kristof Bijison, povodom bruke oko rasporeda na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

– To je sramno, tužno i skandalozno. Osećao sam potrebu da to istaknem. Od samog početka rata postojalo je jako vojno, političko i ekonomsko savezništvo naših zemalja. Od prvog dana, u Francuskoj su isticani herojstvo srpskog naroda, prva pobeda Saveznika na Ceru, Kolubarska bitka, povlačenje preko Albanije, borbe protiv albanskih bandi, Austrijanaca i Bugara. Franše d’Epere je proglašen srpskim vojvodom, a sada da Srbiju dočekamo ovako – kaže za “Novosti” Bijison.

Kako je došlo do skandala na Trijumfalnoj kapiji? Rekli ste da je protokol priznao da je “uprskao stvar”…

– To je neoprostiva greška. Reč je o mešavini amaterizma, neznanja i zlonamernosti nekog tipa iz protokola, bez ikakve istorijske i političke kulture. Organizator nije znao ko je bila Srbija u Prvom svetskom ratu.

Pokazali su da su zaista nekompetentni. To što obični Francuzi danas ne znaju sve detalje, sto godina kasnije, nije samo po sebi toliko dramatično, koliko je vrlo dramatično to što francuska vlada to ne zna. Šta onda rade politički savetnici ako ne umeju da objasne da je predsednik Srbije važniji od predsednika Kosova?

I vi ste Francuz, pa ste ipak reagovali drugačije…

– Moj mali tvit poslat pre teksta, koji govori o skandalu u Parizu, pročitalo je čak 150.000 ljudi! To je, zaista, ogroman broj. Pokazuje da ljudi, ovde, ipak, poznaju istoriju. Francusko-srpsko prijateljstvo je ukorenjeno u oba naroda. Kao i kod bombardovanja 1999. postoji mučnina. U našim genima je da su nam Srbi prirodni saveznici vekovima. I kad imamo vladu koja se loše odnosi prema prijateljskom narodu, to nas povredi. Postoji prijateljstvo među narodima koje prevazilazi geopolitiku.

(Espreso.rs / Novosti / Foto: AP/ Ludovic Marin)