NAGLI OBRT TEMPERATURE ZA VIKEND: Jesen donela PLJUSKOVE I HLADNI TALAS

Leto se kalendarski završilo, a temperature su poslednjih dana varirale, pa smo tako imali naglo zahlađenje, dok je vikend za nama bio nešto topliji, kao svojevrsni pozdrav najtoplijem godišnjem dobu.

Nakon ovih nekoliko sunčanih dana, ponovo nas očekuje obrt i pad temperature sa kišom, a rolerkoster se nastavlja tek za vikend ponovo možemo da očekujemo više temperature.

Nakon prijatne temperature koja je danas obradovala Beograđane, sutra će biti oblačno i povremeno sa kišom tokom prepodneva. Posle podne se očekuje prestanak padavina, a temperatura će biti bez značajnijeg kolebanja, ali niža u odnosu na prethodne dane, tako da neće prelaziti 17. podeok, rekli iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

– Oblačno i osetno hladnije vreme očekuje Beograđane u utorak, sa povremenom kišom. Vetar slab do umeren severnih pravaca. Temperatura će biti bez značajnijeg kolebanja, od 14 do 17 stepeni – rekli su iz RHMZ-a.

I u ostalim delovima zemlje će biti slično vreme. Očekuje se nestabilno vreme, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima koji će na jugu ponegde biti praćeni grmljavinom. Već u toku poslepodneva na severu i zapadu zemlje dolazi do razvedravanja i prestanka padavina, a uveče i tokom noći i u većini krajeva Srbije.

– Jutarnja temperatura biće od 13 do 15 stepeni, dok će najviša dnevna iznositi između 16 i 20 stepeni – dodaju iz RHMZ-a.

Ubrzane klimatske promene

Veliki temperaturni obrti koji se dešavaju u kratkom vremenskom periodu posledica su ubrzanih klimatskih promena kojima je uzrok globalno otopljenje.

Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a, istakao je kako su sve veći i sve žešći ekstremi veliki problem.

– Evo, već ove sedmice je verovatno da ćemo imati u roku od 24 sata količinu kiše kao nikada u septembru. Ti ekstremi i kiša i suša i visoka i niska temperatura su problem – rekao je on komentarišući vremenske prilike u Hrvatskoj.

Stručnjaci ističu da su se ekstremi dešavali i ranije i da su “krivci” za to u najvećoj meri globalno otopljenje i klimatske promene za koje je umnogome kriv čovek. Njihova poruka je da svako od nas treba da se potrudi da sačuva prirodu kako bi nam ona za to višestruko vratila.

Izvor: Srbijadanas/Foto: Ilustracija