ISTINA O PATRIJARHU PAVLU: Kada ovo budete pročitali shvatićete u kom ste stanju

O skromnosti blaženopočivšeg patrijarha srpskog gospodina Pavla zabeležene su mnoge priče.

Ostavljene su nam u amanet kao lekcije o tome kako se postaje uzvišen i poštovan prizemnošću, odricanjem i poštenjem.

U svešteničkim krugovima dugo će se prepričavati kako je patrijarh Pavle imao lepe cipele – lake, udobne i besprekorno sjajne. Patrijarh je svuda išao peške, kad nije mogao, koristio je autobus i uvek je bio u istim cipelama.

– Jeste – osmehivao se patrijarh Pavle kada su ga pitali za cipele.

– Udobne su, mogu u njima dugo da pešačim.

-Gde ste ih kupili?

– Eh, kupio! -rekao i odmahnuo rukom kao da je stavio tačku na razgovor.

Te cipele su nekad bile ženske čizme, a patrijarh ih je našao, bačene, blizu kuće njegove sestre. Zagledao ih, prevrtao, video da su stare i očuvane. Posle nekoliko dana u svojoj maloj radionici načinio je sebi dobre cipele.

Patrijarh Pavle je bio veoma cenjen zbog svoje skromnosti i mudrosti. Nije mu bilo ispod časti da šije ili da popravlja prozore. Sećanje na ovog neobičnog, blagog čoveka, koji je bio istovremeno i intelektualac i zanatlija, ostalo je živo i dan danas. Dok su mnogi kupovali luksuzne automobile, on je svuda išao peške ili javnim gradskim prevozom. I to u cipelama koje je sam pravio, ali i popravljao.

Obućarskom zanatu naučio čovek koji je popravljao cipele u blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat “pendžetiranja đona” naučio u manastirima. Jednog dana je video vozača ispred patrijaršije kako menja gumu i zatražio da mu pozajmi parče od gume koju je čovek nameravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele.

(Espreso.rs / Opanak.rs )